Наградите Аскеер“ бяха връчени снощи за 32-ри път в театър Българска армия“.

...
Наградите Аскеер“ бяха връчени снощи за 32-ри път в театър Българска армия“.
Коментари Харесай

„Аскеер“ 2023: Александър Морфов и Владимир Пенев са сред отличените

Наградите „ Аскеер “ бяха връчени нощес за 32-ри път в театър „ Българска войска “. Отличията за достижения в театралното изкуство през миналия сезон се раздават от „ Академия „ Аскеер “. 

Две представления получиха по две статуетки.  „ Антигона ” по Жан Ануи на плевенския спектакъл „ Иван Радоев “ бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-хубав театър

„ Много съм признателен на фондация „ Аскеер “, тъй като в тези сложни за мен дни това някак си ще ме ободри “, сподели Морфов. Припомни, че това е неговият пети „ Аскеер “, а останалите четири са в Народния спектакъл. Той благодари на артистите от плевенския спектакъл и изключително на Деян Донков и Милена Ерменкова, които извършват основните функции. „ Благодаря на моите близки хора – Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни, в битката с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата страна “, сподели още Александър Морфов.

Директорът на плевенския спектакъл благодари за признанието и сподели, че това не е мъчно да се реализира с режисьори като Явор Гърдев и Александър Морфов . „ Не е мъчно с екип като този на драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “, град Плевен. Това е тяхна премия. Тя я заслужиха, изстрадаха и най-после я получиха. Пожелавам на всички шефове на театри такива сътрудници “, сподели още Димитър Кабаков. 

„ Арт “ от Ясмина Реза на Младежкия спектакъл получи два „ Аскеер “-а : за изгряваща звезда – Владислав Стоименов (за режисура) и Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля. 

„ Понеже тематиката е обвързвана с огромните учители, благодаря на всички мои учители и тези хора, които са ми подавали своето знание и своя опит, и са вложили значително количество сила в това да мога да се развъртвам като актьор “, сподели Владислав Стоименов. „ Пожелавам ни да сме малко по-мили един с различен и да сме малко по-разбиращи. Вярвам, че в случай че съумеем да го създадем, всичко ще е наред “, сподели Кирил Недков.

Александър Морфов взе пети " Аскеер ".
— Mediapool.bg (@Mediapoolbg)
За поддържаща роля при дамите като най-хубава беше отличена Мария Каварджикова  – за Магдалена в „ Частици жена “ от Ката Вебер (Народен театър). Наградата беше призната от дъщерята на актрисата.

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за „ Място, наречено другаде “ в „ Театро “.

„ Благодаря на всички, които ме въодушевяват да пиша и ми дават смисъл, и причина да не спирам да го върша. Благодаря на Георги Господинов и Анджела Родел, които съумяха да трансфорат националната горделивост в положение на духа. Пазете българския език. Той е едно от дребното неща, с които в действителност разполагаме “, споделя Борисова в особено обръщение, прочетено от нейно име. 

За водеща женска роля премията отиде при   Светлана Янчева – за ролята на Уини в „ О, щастливи дни “ от Самюъл Бекет в „ Сфумато ", а за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „ Великденско вино “ от Константин Илиев (Народен театър).

„ Какъв благополучен 24 май. Тоя Георги Господинов ни направи празника в действителност необикновен и в действителност значим. Искам всички, които са били номинирани, само че не се оказаха с премия, да знаят, че има смисъл. Аз съм бил доста повече пъти номиниран, в сравнение с съм получил. Да продължаваш да работиш това, което обичаш, има голям смисъл “, сподели Владимир Пенев.

„ Основната признателност, която имам, е към създателя Константин Илиев. По-съвършена българска пиеса от всичките ми 40 и недостатък години в театъра, не съм виждал. Втората също толкоз добра пиеса отново е негова –  „ Нирвана “. Павел Койчев не е просто сценограф, а човек, който преплитайки няколко пръчки, ти заплита душата и те прави част от една голяма машина, с която дружно летите. Нещо, с което се възвисяваш. Изключителна признателност към Явор Гърдев за търпението, което имаше към мен “, сподели още Пенев. На финала на своето изявление, той прочете стихотворението „ Отдалечавам се... " на Стефан Цанев.

Наградата за моноспектакъл е за „ Неведение “ от Албена Ставрева  (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с присъединяване на Албена Ставрева, Народен театър).

„ Спектакълът „ Неведение “ е моят реверанс към магията на театъра и към магията на словото. Това е и моята признателност към фантазиите, когато се осъществен “, сподели Албена Ставрева. 

Статуетката за сценография получи Мариета Голомехова „ за „ Дон Кихот “ от Мигел де Сервантес в Младежкия спектакъл, за костюмография – Никол Трендафилова за „ Леонс и Лена “ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room, за театрална музика – Милен Кукошаров за „ Три сестри “ в спектакъл „ Възраждане “.

Александър Морфов, Мария Каварджикова, Владимир Пенев и Светлана Янчева са измежду носителите на „ Аскеер “.
— Българска телеграфна организация (@BTAnewsBG)
„ Това е девета премия – от общо 11 номинации – за „ Дон Кихот “. Аз, може би, съм най-щастливият шеф довечера в тази зала “, сподели шефът на Младежкия спектакъл Михаил Байков.

„ Благодаря за голямата част, благодаря за вниманието върху моята работа и моята музика в представлението „ Три сестри “. Това зрелище е един венец на едно наше креативно трио, което заформихме с Никола Тороманов-Фичо и Стилиян Петров. Затова, с чисто сърце, мога да кажа, че споделям тази много тежка премия с тях. Понеже вдъхновението, което те ми дадоха, беше голямо. Надявам се, и аз на тях. Всъщност, всичко в представлението е резултат от едно от най-красивите неща в театъра – и това е единната работа “, сподели Милен Кукошаров.

Както бе оповестено по-рано, сценографът проф. Слави Кокалов получи огромната премия за повсеместен принос към театралното изкуство , а актрисата Елена Райнова – почетен „ Аскеер “ за креативна чест и принос в развиването на театралното изкуство .

„ Вълнувам се, несъмнено. Суета. Всичко е суетност, само че пък е благо и прелестно “, сподели Елена Райнова.

„ В сценографската колегия не са едно и две имената, които заслужават тази чест. Все не мога да се освободя от чувството, че леко предреждам, само че нищо... Все отново, давам отговор минимум на условието да съм в пенсионна възраст “, сподели проф. Кокалов. Неговото благодарствено слово приключи с думите „ Представлението би трябвало да продължи “.

Церемонията довечера беше поверена на режисьора Борис Радев, сценография и костюми – Нина Пашова, музика и музикален продуцент – Добрин Векилов-Дони, хореография – Ангелина Гаврилова. По традиция, събитието е под патронажа на министрите на културата и на защитата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР